Lipsa mesei calde de la prânz îmbolnăvește. Cazul unei eleve din Hunedoara

Fotografie de stock

Sorina este o tânără din Valea Jiului care are acum 18 ani și care a ajuns să țină cure de slăbire, după ce organismul său a început să funcționeze anapoda. Totul, spune mama sa, după ce în clasele V-VIII a mers la școală  după-amiază.


Nu apuca să mănânce de prânz, nici micul dejun nu era cine știe ce, sau lipsea cu desăvârșire, orele începeau la 12:00, iar mai apoi, pe la ora 16:00, începeau telefoanele: „Pot să îmi cumpăr o shaorma? Te roooog…”, erau cele mai dese întrebări ale fetiței din clasa a V-a, care o suna pe mama la serviciu. Nu mâncase nimic toată ziua sau poate doar o pungă cu chipsuri. „Chipsurile și shaorma parcă erau la ofertă! Degeaba făceam instruirea zilnică despre importanța mesei de prânz, a ciorbei sau a supei,  a mâncării gătite în casă! Fata mea avea ofertă la chioșcul din apropierea școlii și nu era singura care își cumpăra așa ceva!”, spune Daniela, mama Sorinei.

Mama nu se putea opune la telefon și chiar și atunci când încerca, se dovedea învinsă. „Am aflat abia mai târziu, când am ajuns la endocrinolog, că fata mea își descoperise gustul umami, adică fix acea parte din creier care îi oferea plăcerea de a mânca, plăcere regăsită însă greșit în fast-food-urile pe care le îngurgita zilnic”, spune mama adolescentei.

 

Al cincilea gust, cel al plăcerii

„Umami” este un cuvânt japonez care înseamnă delicios, savuros și reprezintă un gust diferit de cel sărat. Gustul umami este caracteristic alimentelor bogate în glutamat, cum sunt produsele din carne conservată prin uscare, crustacee, sos de soia, brânzeturi, ceai verde și alte mâncăruri bogate în proteine, spun  cercetătorii de la Școala de stomatologie de la Universitatea Tohoku din Japonia, al căror studiu a fost publicat în revista Flavour.

Umami poate rezolva anumite probleme de nutriție „“ în America există chiar un program prin care mai multe ingrediente umami să fie introduse în meniurile spitalelor și școlilor, dar trebuie bine aplicate.

Chipsurile au devenit astfel, pentru mulți adolescenți, gustul de care nu te mai poți sătura. Mâncăm cu placere la fast-food, cu maioneză și ketchup – din belșug. Toate însă au în comun  E 621 adăugat – monoglutamatul de sodiu, produs sintetic din culturi bacteriene sau din vegetale fermentate, perfect legal, deși nutriționiștii și cercetătorii alimentari nu îl recomandă.

Diagnostic alarmant: hipotiroidism declanșat de alimentația neadecvată

După ce a luat alarmant în greutate și cam toate fetele ori băieții de vârsta ei arătau cam la fel, mama Sorinei a decis să meargă la un endocrinolog. Au luat drumul spre Timișoara, iar la un cabinet particular li s-a dat verdictul, legat de modificarea glandei tiroide, una dintre cauzele de bază fiind alimentația și bioritmul schimbat!. „Hipotiroidism a fost diagnosticul medicului specialist, iar asta înseamnă că glanda nu funcționează, metabolismul este lent și ești predispus la îngrășare. Sorina avea 12 ani și aproape 50 de kg și asta ne-a alarmat pe toți!”, spune mama fetei.

Practic, specialistul recunoștea un dezechilibru dat de regimul de viață al copilului. Fata nu se mai trezea la ora 7:00, ci pe la 10:00, nu mânca nimic, pentru că își făcea temele, iar la 11:30 pleca spre școală. Își lua de pe drum ceva de mâncat, în cele mai multe zile o pungă de chipsuri. Sarea din ele și aditivii îi păcăleau starea de foame, dar în jurul orei 16:00 îi era din nou foame. De data aceasta își lua ceva de la fast-food, pentru că, spune mama ei, niciodată nu agrea sandviciul de acasă. Nu era la fel de bun!

acte Sorina (2) (1)

„Cine își desfăcea sandviciul la școală? Nimeni!”

Așa se face că, la 14 ani, Sorina avea mult peste greutatea normală și, când a ajuns la liceu, au început necazurile: „Sunt o grasă și mi se vede celulita!”, spunea cel mai des Sorina, care începuse să se privească puțin altfel în oglindă. Începuse un tratament de la medicul endocrinolog, pentru reglarea tirodei, dar avea nevoie și de regim. „A fost cea mai urâtă perioadă din viața ei, pentru că nu rezista să nu mai mănânce acele gustări cu care se obișnuise, dar realiza, pe de altă parte, că așa nu se mai poate! Am avut noroc că este ambițioasă și așa am ajuns ca împreună să facem eforturi. La liceu a reînceput cursurile de dimineață, însă problema din urmă nu îi dă pace nici acum. Acum ține cure de slăbire drastice uneori și iar nu este bine. Are vergeturi lăsate de faptul că a fost grasă și pielea nu și-a mai revenit în unele locuri, lucru care o deranjează. Endocrinologul va rămâne medicul nostru de bază, cred că mulți ani, pentru că mereu trebuie să îi cerem sfaturile, chiar dacă analizele ies bine, pentru că rămâne cu dereglările din urmă”, spune Daniela.

Cea mai grea perioadă a fost cea în care au început transformările copilei în adolescentă, cu tot ceea ce au însemnat schimbările hormonale. Atunci, Sorina ajunsese la o greutate ce i-a alarmat pe toți cei din casă și cum doar Sorina era grasă, iar sora ei mai mare nu avea avea astfel de probleme, copilul cădea și psihic din cauză că i se spunea că este grasă. „Toate astea vin din perioada în care mâncam dezordonat și făceam școala de după-amiază. Nimeni, în afară de mama mea, nu avea ceva de spus copiilor din jurul meu. Toți mâncam la fel, iar sandviciul de acasă era o rușine. Cine își desfăcea sandviciul la școală? Nimeni! Ori muream de foame până ieșeam și îmi luam o shaorma, ori mâncam pufuleți, chipsuri și covrigei”, afirmă acum Sorina, care crede că, dacă și alți părinți ar fi gândit ca mama ei, lucrurile nu stăteau acum așa.

Sorina are 18 ani, dar acum are mare grijă ce mănâncă. A eliminat fast-food-ul aproape total și încearcă să mănânce cât mai sănătos. Face sport și spune că le-ar recomanda tuturor să mănânce bine acasă dimineața, să facă mișcare, că este la modă, și să caute să consume crudități.

Ușor de zis, greu de făcut.

 

Lista nutriționiștilor cu aditivi de evitat

  • LACTAT DE POTASIU – E326 – corector de aciditate, agent de întărire – considerat INOFENSIV
  • CITRAT DE SODIU – E331 – acidifiant, stabilizator, antioxidant, emulgator, chelant al metalelor grele, aromatizant, artificial – INOFENSIV
  • AMIDON MODIFICAT sau amidon oxidat – E 1404 – agent artificial de îngroșare, glazurant, agent de încărcare – NU SE RECOMANDÄ‚ CONSUM FRECVENT
  • E 1414 – fosfat de diamidon acetilat, agent artificial de îngroșare, stabilizator, agent de încărcare – NU SE RECOMANDÄ‚ CONSUM FRECVENT
  • E 1412 – fosfat de diamidon – agent artificial de îngroșare, glazurant, agent de încărcare – NU SE RECOMANDÄ‚ CONSUM FRECVENT
  • CARAGENAN – E407 – gelifiant, agent de îngroșare natural – NU SE RECOMANDÄ‚ CONSUM FRECVENT
  • XANATAN -E415 – gumă xantan – agent de îngroșare natural/artificial și gelifiant artificial, vegetal – A SE CONSUMA CU MODERAÈšIE
  • GLUTAMAT MONOSODIC – E621 potențiator artificial sau natural de aromă – NU SE RECOMANDÄ‚ CONSUM FRECVENT
  • NITRIT DE SODIU – E250 – conservant, colorant indirect al cărnii, artificial – NU E RECOMANDAT CONSUM FRECVENT, A SE EVITA DE CÄ‚TRE PERSOANELE SENSIBILE

 

În Valea Jiului mai sunt doar câteva școli în care copiii mai învață după-amiază. A scăzut natalitatea, dar în cele în care copiii merg la școală după un astfel de regim, zeci dintre elevi sunt obezi. Președinta Organizației Salvați Copiii din Petrila, Valeria Popescu, spune că are acum internați trei copii, două fete și un băiat, cu obezitate morbidă într-o clinică din Timișoara. Sunt din Hunedoara și sunt ținuți sub observație, pentru că viața le-a fost pusă în pericol chiar de familia în care au trăit, pentru că nimeni nu s-a îngrijit de regimul lor alimentar.

 

Alte articole recomandate

Trimite un comentariu