Masa de prânz nu există pentru sute de mii de elevi

Fotografie de stock

De câte ori în viața noastră ni s-a spus: „Termină-ți supa!” „Mănâncă tot!” „Nu sări peste prânz, este cea mai importantă masă a zilei!”. și, la rândul nostru, o spunem acum copiilor noștri. La care adăugăm „Sucurile și chipsurile nu sunt sănătoase și dau dependență”! Dar lucrurile se complică atunci când ordinea îți este dată peste cap exact de cei care ar trebui să te susțină în educația copiilor.


Problemele cu alimentația copilului încep când acesta trece în clasa a V-a și ajunge să învețe în schimbul al doilea. Prima oră este programată de la 12:00, la unele școli chiar mai repede, de la 11:00. Nicăieri însă la ora 13:00. Când să mănânce copilul masa de prânz? La ora 10:00?! Nici ora 11:00 nu este potrivită, oricât de matinal ar fi el! și așa cea mai importantă masă a zilei, prânzul, se transformă într-un sandvici pus în ghiozdan pe care de cele mai multe ori copilul nu-l mănâncă. Iar asta se întâmplă exact când copilul se află la vârsta pubertății, când organismul se dezvoltă cu cea mai mare viteză și trece prin cele mai importante transformări hormonale.

Oferă școala posibilitatea ca elevii să poată servi o masă caldă? Este Ministerul Educației preocupat de această problemă cu care se confruntă elevii și părinții? Sau cel al Sănătății?

În ultimul an, numărul cantinelor școlare a crescut în București cu aproape 50%. Fenomenul nu are însă aceeași amploare în țară, unde puțini elevi își permit să dea între 10 și 20 de lei pentru o ciorbă și un fel de mâncare. În timp ce unii directori se mulțumesc să apeleze la o fimă de catering, alții au angajat bucătari și se zbat să obțină cel mai mic preț pentru hrana copiilor.

În ultimul an, 40 de școli bucureștene din cele 240 existente în Capitală au închiriat spații unor firme de catering. În noile săli de mese, elevii iau prânzul cald, preparat de bucătari atestați.

Din păcate, puțini directori se agită să pună la punct o sală pentru servirea mesei, chiar dacă aceasta reprezintă și o sursă de profit. Asta deși cantina școlară este, în majoritatea țărilor occidentale, un mecanism obligatoriu și eficient care asigură elevilor o alimentație optimă și echilibrată.

 

Un prânz cald, important pentru sănătatea elevilor

Conform statisticilor (www.worldobesity.org), România se află în topul țărilor care se confruntă cu problema obezității în rândul copiilor. 3 din 10 elevi au un exces ponderal, iar unul din 10 a depășit pragul obezității, arată cifrele. Acum, medicii de familie mai pun o afecțiune pe lista problemelor de sănătate a copiilor și adolescenților: problemele de pancreas, afecțiuni ce au ca punct de plecare alimentația proastă, bogată în sare, grăsimi și aditivi.

E și normal, spun nutriționiștii, din moment ce dimineața mănâncă sandviciuri, iar la prânz tot sandviciuri.

Untul, pâinea albă, mezelurie, cașcavalul, toate aceste alimente sunt procesate și nu pot înlocui sau oferi necesarul zilnic de fibre și proteine sănătoase. Iar atunci când nu există pachet de acasă, chioșcurile le pun tinerilor la dispoziție sucuri carbogazoase, chipsuri și biscuiți. Pe de altă parte, părinții sunt constrânși de situație, neavând cum să le pună copiilor la pachet mâncare gătită.

 

„Împinge tava” în școli și licee

Tot mai multe școli deschid cantine administrate de investitori privați.

Sunt dispuse să facă un efort, dar și un ban cinstit din dorința părinților de a le oferi copiilor hrană sănătoasă. Un meniu complet în cantinele școlare  bucureștene costă 10-15-20 lei. Ingredientele sunt proaspete, iar rețetele sunt verificate de nutritioniști. În sala de mese pot mânca și cei care au pachet de acasă. La „împinge tava” de la școală, mâncarea este variantă și mai sănătoasă decât la chioșc. O supă, un fel principal și salată.

Bucătarul Marius gătește la Colegiul Dante Alighieri din București pentru toți elevii, de la clasa 0 până la cei de clasa a XII-a. „Ciorba de văcuță cu legume proaspete, nu e nimic congelat, pulpe de pui la cuptor, pui umplut cu legume”, descrie Marius meniul, precizând că se consultă mereu cu un nutriționist.

La Liceul Jean Monnet s-au implicat părinții, care au finanțat construirea unei săli de servit masa. La cantina la care au început să vină și profesorii se servesc numai preparate sănătoase, iar meniul este gândit chiar de chef Cătălin Scărlătescu. La liceul Mircea Eliade, peste o sută de elevi sunt clienți zilnici ai cantinei.

Alte articole recomandate

2 Comentarii

  1. Am propus diversilor politicieni macar cu ocazia campaniei electorale sa facem ceea ce este normal in toate tarile europene , americane , australiene si in orice tara cu scoli obligatorii . Dar , ‘asemenea responsabilitate’ nu si-o asuma nimeni, pt ca ne aflam intre celebrele „afaceri” pe sanatatea copiilor si frica de a-si asuma responsabilitati – cu un corn imposibil si un lapte diluat, in loc de o masa in catering daca nu exista cantine. In mod teoretic, orice mancare preparata pentru un restaurant, ar trebui sa garanteze calitatea, cu atat mai mult pentru copii. Dar exista bani pentru publicitatea care ne indeamna ” sa ‘respectam mesele principale ale zilei’ .
    Ganditi-va la natalitatea mica a Romaniei si la asistenta sociala derizorie pe care o acordati copiilor, daca tineti ca natiunea romana sa nu dispara. GANDITI-VA LA COPII . Acordati o masa calda de pranz care in spitale costa 7-10 lei ( 3 mese pe zi) si fara „afaceri ” pe pielea copiilor , rezolvati o grea si veche problema importanta a tuturor copiilor si parintilor, dar si a viitorului sanatatii copiilor.

Trimite un comentariu