Legăturile pădurarului Sindilă și terenurile ascunse ale primarului Pandele

Proprietari privați, Direcția Silvică și Coaliția pentru Mediu îl indică pe pădurarul Ilie Sindilă printre principalii responsabili pentru defrișările masive din Băneasa. ONG-urile susțin că primarul din Voluntari, Florentin Pandele, ar avea circa 10 ha de pădure în Băneasa și Andronache printr-o interpusă, Mioara Dumitru, angajată la Primărie!


Prin parafrazarea unei străvechi zicale, toate drumurile par să ducă la pădurarul Ilie Sindilă când vine vorba despre minunile petrecute în Băneasa. „Din 2008 până în prezent, pădurarul Ilie Sindilă nu a observat că pădurea dispare peste noapte, fiind tăiați mii de metri cubi. Pădurea încearcă să se refacă, dar arboretul care a existat cândva, compus din specii de stejar, frasin, a fost înlocuit de specii de subarboret, repede crescător, nebenefice pentru tipul natural fundamental de pădure de tip Climax”, se precizează în memoriul către Ministerul Mediului înaintat de Coaliția pentru Mediu, o uniune de 35 de ONG-uri.

Ilie Sindilă a fost suspendat o perioadă din postul ocupat la pădurea Băneasa, a lucrat un timp în zona Buftea/Mogoșoaia, dar, recent, Direcția Silvică Ilfov s-a trezit nevoită să-l repună în funcție și să-i repartizeze în grijă parcele private și de stat.

 

Defrișări chiar lângă cantonul pădurarului

Cine este însă Ilie Sindilă? Recompus din surse deschise sau din mărturiile sub acoperire ale unor cetățeni care îl cunosc personal, portretul pădurarului în vârstă de 53 de ani e unul alambicat. Plin de controverse și legături neașteptate, fără ca asta să însemne însă o culpă în sine. A început să lucreze la pădurea Băneasa în anii ’90 și, în timp, și-a construit un vast sistem de relații printre indivizi avuți și cu putere, susțin oameni din jurul său.

Locuiește în cantonul din pădurea Băneasa, în preajma căruia au apărut, de asemenea, defrișări ilegale. „Găzduiește deseori acolo chiar pe unul dintre inspectorii de la Serviciul de Control din Ministerul Mediului. E un bărbat din provincie, care preferă să tragă mai mereu la Sindilă, pe care nu-l deranjează niciodată, în ciuda nenorocirilor întâmplate pe loturile aflate sub paza lui”, spun surse forestiere.

 

Soția lui Sindilă lucrează la notariatul nevestei deputatului PNL Tinel Gheorghe

Legăturile lui se întind în zone dintre cele mai diverse. Soția lucrează la notariatul din Tunari al Iulianei Gheorghe, nevasta deputatului PDL/PNL Tinel Gheorghe, cunoscut în zonă drept unul dintre tartorii manevrelor obscure din pădurea Băneasa. „Aici, tatăl său, Gheorghe Gheorghe, deține parcela cu numărul 41″, menționează grupul de ONG-uri din Coaliția pentru Mediu.

330 de hectare mai aparțin statului din pădurea Băneasa, restul fiind deja retrocedat către proprietari, persoane fizice sau juridice

Completează că „pădurea a fost tăiată, ilegal, în cursul anului 2005, cu concursul aceluiași Sindilă Ilie, pregătindu-se accesul spre parcela 40, în prezent deținută în proprietate de oameni care au făcut parte din comisiile de punere în posesie și validare, reprezentând instituții ca Prefectura, Comisia Județeană, Primăria Voluntari, Ocolul Silvic București, ITRSV București”. Parcela 40 este cea din care familia Calimachi a făcut donații și a încheiat contracte de vânzare-cumpărare la prețuri simbolice imediat după ce s-a finalizat procedura de retrocedare. Scopul final al defrișărilor ar fi fost, bineînțeles, acela al unui proiect rezidențial, de care să beneficieze toți proprietarii din zonă.

 

Vărul activează la Garda de Mediu, iar fiica deține un hectar de pădure

Conexiunile lui Sindilă nu se opresc însă aici. „Mai are un văr care lucrează la ITRSV „“ Garda Forestieră București. Ciobanu îl cheamă. Operează deseori împreună, băiatul îl alimentează și cu informații din interior când apar pericole legate de controale”, avertizează un oficial din sistem.

În plus, există indicii că ar deține în familie un lot de cel puțin 1 ha în Băneasa. „Verificați o proprietate pe numele Delia Sindilă! E fiica pădurarului. Am înțeles că terenul ar fi cumpărat de la un anume Stănescu”, oferă reperul același oficial.

 

„De ce să mă amendați, că e pădurea lui Pandele!”

Primarul Florentin Pandele Pandele (sursa www.click.ro)
Primarul Florentin Pandele Pandele (sursa www.click.ro)

Ne întoarcem la memoriul Coaliției pentru Mediu. Înspre finalul raportului, documentul pune pe tapet inclusiv implicarea primarului din Voluntari, Florentin Pandele, în mutațiile SF din pădurea Băneasa. Punctul de pornire e însă eternul Sindilă: „În trupul de pădure Tunari, mai precis în unitatea 34, proprietar Calimachi Dimitrie, gestionarul acelei suprafețe, pădurarul Sindilă Ilie, împreună cu șeful de district de la acea dată și șeful de ocol, a avut grijă să fie rase 6 hectare de pădure, prejudiciul evaluat, parțial, fiind de 700 de milioane lei vechi, în realitate suma fiind cel puțin dublă”.

Iar firul se prelungește spre edilul din Voluntari: „Din cele 6 ha de pădure tăiate ras, 2,5 ha nu au fost parcurse cu inspecții de fond de către ITRSV București, pentru că pădurea ar aparține unei doamne, Dumitru Mioara, angajată la Primăria Voluntari. De aici și legătura cu dl. primar Pandele, care ar deține 5 ha de pădure, prin intermediul doamnei de mai sus. (…) Doamna Dumitru Mioara mai deține 10 ha în Trupul de Pădure Andronache. În 2007, d-na Calimachi Alexandrina Rodica revendica întreaga parcelă 34, de 15 ha, și este pusă în posesie și peste suprafața de 5 ha deținută de Pandele (prin interpusa invocată) în aceeași parcelă. Suprafața deținută de Pandele nu era întabulată și trecută în cartea funciară, după cum afirmă d-na dir. Ghibu de la OCPI Ilfov. Sursele spun că suprafața de pădure de 5 ha a fost pusă de două ori în posesie, o dată pe Legea 1/2000 (nu mai mult de 10 ha) și o dată pe Legea 247 (care modifică Legea 1 în sensul retrocedării in integrum). Întreaga suprafață de 5 ha a lui Pandele (sau Calimachi) este tăiată ilegal”.

Surse forestiere confirmă că, finalmente, ITRSV „“ Garda Forestieră București i-ar fi luat urma Mioarei Dumitru, domiciliată în sectorul 6. I s-ar fi pus în vedere să se conformeze legii în sensul de a asigura un contract de pază pentru pădure, în Băneasa și în Andronache. I s-ar fi aplicat și câteva amenzi, toate rămase însă în suspans până în ziua de azi. Dan Trifu de la ONG-ul Eco Civica întărește episodul: „Când au vrut s-o sancționeze, le-a spus clar celor de la ITRSV. <N-aveți de ce să mă amendați pe mine, pentru că e pădurea lui Pandele>. Asta le-a zis celor care veniseră în control”.

 

ButanGaz: „Sindilă era lupul paznic la oi”

Revenim la firul roșu: Ilie Sindilă. Acuzat de implicare masivă în defrișările ilegale de pe proprietatea familiei Calimachi, pădurarul apare și în „afacerea ButanGaz”. În 2006, compania a achiziționat două parcele vizavi de școala Americană din Pipera. Total: 34 ha. „Intenționam să dezvoltăm acolo un proiect imobiliar, dar totul a rămas doar pe hârtie”, spun surse din firmă.

În 2012, în urma unui control al Ocolului Silvic București și al Direcției Silvice Ilfov, s-a constatat tăierea ilegală a 120 de arbori de pe terenurile celor de la ButanGaz. Aceleași surse povestesc: „Aveam contract de pază, iar pădurarul responsabil de sector era Ilie Sindilă. Nu s-a tăiat la ras, ci au rămas cioatele. Pe ele se vedea foarte vag un marcaj triunghiular, de genul celor folosite la tăierile legale, dar nu putea fi identificat clar, pentru că resturile copacilor fuseseră stropite cu o substanță corozivă, să puterezească lemnul mai repede. Oricum, Ocolul nu a recunoscut acel marcaj și nu s-a putut identifica exact când au avut loc defrișările, dar s-a aproximat perioada, 2010-2012. Iar paguba se ridica la aproximativ 20.000 de euro. Din acel moment, Sindilă a fost dat afară și înlocuit cu un alt pădurar. Băiatul cel nou s-a apucat să desfunde și să are drumurile de acces în pădure, pentru ca hoții să nu mai poată intra cu utilaje. și nu au mai fost tăieri ilegale, cel puțin pe parcelele noastre. Este evident că Sindilă fie nu-și făcea treaba, fie era implicat în tăierile ilegale. E ca și cum lupul era paznic la oi”.

 

„În Elveția, dacă tai ilegal un copac, amenda pornește de la 20.000 de fracnci elveției și poate ajunge să se dubleze. la noi e haos, se fură chiar ca în codru, fie că ai sau nu contract de pază cu Ocolul Silvic”

Sursă ButanGaz

 

Prejudiciu de 20.000 euro nerecuperat de 4 ani

Deși contractul între Ocolul Silvic București și ButanGaz prevedea ca, în asemenea situații, primii să plătească prejudiciul în termen de 60 de zile, acest lucru nu s-a întîmplat.

„Au tot început să ne amâne, 60 de zile au devenit 90, apoi 120, un an. Așa ne-am hotărât să îi dăm în judecată, dar procesul este greoi. Noi trebuia să fim despăgubiți, iar Direcția să-și recupereze pierderea de la cei vinovați. Încă ceva: tăierile erau parcă la comandă, s-au ras anumite specii, stejar, sorb, cireș sălbatic, adică cele încadrate la capitolul lemn exotic, folosit în industria mobilei. Să vedeți ce se fură și plopul, care este foarte rezistent la apă!”, detaliază oficiali de la ButanGaz.

 

Medicul Florian Andrei: și cu arborii tăiați, și cu prejudiciu nerecuperat, și cu restanțe imputate de Direcția Silvică!

Epopeea judiciară a lui Ilie Sindilă o descoperim și într-un alt dosar. De această dată, este vorba despre un proprietar particular, medicul stomatolog Florian Dinu Andrei. Doctorul a moștenit de la părinți parcela de 4,7 ha din pădurea Băneasa, cumpărată în 1947 chiar de la Scarlat Calimachi, tatăl lui Dimitrie. Firește, a dat în pază lotul către Ocolul Silvic București, dar s-a trezit și el cu tăieri ilegale de copaci: 23 de cioate, lipsă 8,6 mc de masă lemnoasă, pagubă de 2.719 lei.

Medic Florian Andrei (foto. Justin Gafiuc)
Medic Florian Andrei (foto. Justin Gafiuc)

Pentru recuperarea prejudiciului, Direcția Silvică Ilfov l-a chemat în instanță pe Ilie Sindilă, care avea arondat terenul lui Florian Dinu Andrei. Pădurarul cîștigă însă și acest proces, astfel încât DS Ilfov rămâne cu o nouă belea pe cap. Întârzie să facă plățile către proprietar, care, la rândul lui, contrariat de reacția Direcției, refuză să mai achite costurile contractului de pază. Iar la sfârșitul anului trecut se trezește cu somație din partea DS în vederea virării banilor pe contractul de prestări servicii: 326,54 lei. Adică și cu arborii tăiați, și cu prejudiciu nerecuperat, și cu restanțe din partea lui către DS!!

 

„știu că i s-au deschis mai multe acțiuni în instanță lui Sindilă, fiind bănuit de implicarea în tăierile ilegale, dar judecătorii au decis că e nevinovat, în ciuda tuturor probelor. Am fost nevoiți să-l reangajăm și să-i plătim salariile din perioada în care i s-a desfăcut contractul de muncă. Aceste prejudicii trebuie să fie însă recuperate și așa va fi!”

Cezar Răduță, director Direcția Silvică Ilfov

Filmul pare chiar fără sfârșit, căci roata se învârte nestingherită în același sens. În prezent, readus în cantonul de la pădurea Băneasa, Sindilă e bănuit iarăși de acțiuni la limita legii. Pe 18 martie 2016, au apărut informații că în corpul de pădure Tunari, vizavi de sediul SIE, au reînceput tăierile ilegale sub ochii lui Sindilă! „Este vorba de zone private, cu proprietari ce nu au încheiate contracte de pază cu Ocolul Silvic. Dar chiar și așa, pădurarul avea obligația morală să anunțe furtul. Nu a făcut-o însă, așa că Sindilă s-a apucat probabil din nou de treabă”, spun oficiali din Direcția Silvică. E clar, blestemul pădurii lui Cuza n-are leac!

 

Alte articole recomandate

Trimite un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
×
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
FIŞIERE COOKIE NECESARE
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
Afisează modulele cookie necesare
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră.