Minori în cușcă Două sportive de 17 și 16 ani au fost aruncate, păstrîndu-se secretă vîrsta, într-o gală de lupte dure organizată la Brașov după reguli profesioniste

Întîlnirea dintre Delia Georgescu (17 ani) și Maia Buzaș (16 ani), ambele debutante în MMA, s-a transformat în introducerea sîngeroasă a unei gale filmate de sport.ro. Nedifuzat inițial, meciul lor a ajuns pe net.Futu-i!” se aude de pe margine cuștii. Lovită, Maia nu dă înapoi.

Pentru cele două sportive minore, „futu-i!” e parte a durerii și a recompensei de a se afla aici, la o gală televizată.

Dar „futu-i ei de televiziune!” și „futu-i lui de sport!” cum au ajuns să cotizeze la exploatarea minorilor.

„Acesta-i un meci care n-ar trebui să aibă loc niciodată”, spune unul dintre maeștrii artelor marțiale din România, Florentin Marinescu.

Sportul și televiziunea, împreună, în versiunea postmodernă a exploatării copiilor.

Ce fac fetele în cușcă se numește MMA.

MMA e un sport nerecunoscut oficial în România. El se practică, printr-o dispensă contestată în instanță, la nivel de amatori în cadrul FR Kempo.

La nivel așa-zis profesionist, există cîteva promoții private, cu lupte în cușcă, printre care și Romanian Xtreme Fight (RXF), al cărei promotor este Sebastian Vieru.

Practic, în lipsa unei Ligi Profesioniste de MMA în România, sportivii amatori intră în „cușcă” și se bat pe regulamente „împrumutate” de la marile promoții internaționale, gen UFC.

Promotorii numesc galele „spectacole”, că sportul e neomologat și ar putea avea belele.

Cele care trag „spectacolele” în sus sînt televiziunile.
În cazul galei de la Brașov, din 16 februarie 2015, sport.ro.

În deschiderea spectacolului de la Brașov, cum îl numesc organizatorii, luptă două sportive, Delia Georgescu, 17 ani, și Maia Buzaș, 16 ani.

Se luptă pe reguli profesioniste, în ring MMA, așa-numita cușcă, fără protecțiile folosite la amatori. Întîlnirea fetelor nu a fost transmisă în direct, dar filmarea a fost postată pe YouTube.

„S-au temut că oamenii vor vedea în direct lupta pe sport.ro și-și vor da seama că folosesc minori. Dar nu imaginea, ci realitatea e ceea ce ar trebui să-i preocupe”, spune George Stanciu, unul dintre sportivii care militează pentru recunoașterea MMA în România într-un cadru organizat de Ministerului Tineretului și Sportului, „tocmai pentru ca minorii să nu mai fie carne tocată în cușcă”.

Conform regulamentului RXF, a început prima repriză, de 5 minute. Disputa nu a avut istoric.

Mult mai experimentată și mai puternică, Delia și-a pulverizat mai tînăra adversară în mai puțin de un minut.

A fost de ajuns un croșeu mai puternic, pe care Maia l-a resimțit din plin. Era deja în dificultate, ducîndu-și mîna la nas și la ochiul stîng, cel lovit. „Futu-i!”.

A urmat apoi un atac dezlănțuit al bucureștencei, lovituri de pumni și de genunchi, la corp și la față, Maia fiind incapabilă să se apere. Avea deja fața plină de sînge cînd arbitrul de ring a oprit lupta.

Nimic ieșit din comun într-o gală de MMA. Dar atît de diferit dacă privești vîrstele celor două: Delia – 17 ani, Maia – 16 ani. Ambele au fost debutante în MMA.

 

Debutante direct într-o gală în care s-a luptat pe reguli profesioniste!

Delia Georgescu practică artele marțiale de la 10 ani. Este ambițioasă, determinată și visul ei este să ajungă campioană mondială la profesioniști în sporturile de contact. „Cînd eram mică eram mai timidă. De aceea m-am dus la karate. Mi-a plăcut din prima și, treptat, mi-am dorit să învăț și alte sporturi mai dure. Așa am trecut și la kickboxing, iar acum, pentru prima dată, am luptat și în cușcă, într-o gală MMA”, spune ea.

Anul trecut a reușit să cîștige la Praga trei titluri mondiale la kickboxing, la senioare!!!, deși era cea mai mică competitoare.

„Trebuia să lupte la junioare, dar nu s-a mai ținut concursul la acea categorie și am decis să lupte la senioare. Am avut acceptul părinților, altfel nu se putea!”, spune mîndru antrenorul ei, Florin Mînă.

De partea cealaltă însă, Maia Buzaș practică artele marțiale de numai doi ani. A început cu judo și a luptat puțin și în kickboxing, dar numai  la nivel de amatori.

Aceasta este și explicația deznodămîntului rapid din lupta celor două în „cușcă”, una clar inegală.

Îi arătăm lui Sebastian Vieru, promotorul galei, regulamentul RXF, care, la punctul 1.3,  precizează: „Competitorul trebuie să fie bine pregătit pentru a concura în MMA”.

Or, cele două au debutat în „cușcă” chiar atunci. E adevărat, același regulament prevede că „nu sînt permise proiectările în cap, loviturile de coate la figură sau de picioare la cap atunci cînd adversarul este la pămînt”.

Chiar și așa, în evidentă inferioritate față de adversara sa, Maia Buzaș a fost bătută măr de Delia Georgescu, evident mai experimentată, inclusiv în kickboxing.

Maia Buzaș (stânga) și Delia Georgescu (dreapta) / Foto: Facebook
Maia Buzaș (stânga) și Delia Georgescu (dreapta) / Foto: Facebook

Meciul celor două minore a stîrnit valuri cînd jurnaliștii au început să pună cap la cap lucrurile, pentru acest articol.

Antrenorii celor două fete consideră că nu este nimic deosebit, susținînd că au avut acceptul părinților și al fetelor pentru a le trimite în cușcă.

Amatto Zaharia este președintele Federației Române de Kempo, singurul for din România care are printre discipline și MMA-ul, dar numai la nivel amator.

FR Kempo are și un parteneriat cu RXF. „E adevărat, dar noi doar le oferim la aceste evenimente luptători amatori de MMA bine pregătiți și arbitri”, spune Amatto Zaharia, președintele FR Kempo.

El își amintește că „am asistat la acea gală, iar soția mea, Sanda, a fost chiar arbitru la acel meci. M-am mirat și eu cînd le-am văzut pe fete în «cușcă», eu nu le-aș fi lăsat să lupte, în nici un caz nu așa! Dar nefiind o competiție organizată sub egida MTS sau a vreunei alte federații, nu puteam să intervin în organizarea galei”.

Amatto spune că ei se ocupă de zona autorizată de MTS. Zonă care ea însăși a sărit în aer, după ce presa centrală a publicat în septembrie 2015 cîteva articole despre sportul neacreditat.

Prin vocea secretarei de stat din MTS, Carmen Tocală, ministerul a promis că va verifica legalitatea fondării MMA în cadrul Federației de Kempo.

Și atunci nu apăruse în public cazul de la Brașov.

Amatto analizează riscurile și consecințele meciului celor două minore: „Noi facem MMA amator, unde sportivii luptă pe saltea, nu în «cușcă», cu protecții, căști, tibiere, sutiene speciale în cazul fetelor, mănuși mai groase, ca să atenueze loviturile. Problema este că sportivii care luptă în «cușcă» pe reguli profesioniste de MMA n-ar trebui să ajungă acolo decît după ce au trecut prin mai multe competiții de amatori, după ce au acumulat experiență în acest gen de lupte. Or, înțeleg că ele erau debutante! Nu e ilegal, dacă au acceptul părinților, al cluburilor, dar este imoral”.

Imoral? Ilegal? Cu siguranță profitabil. Și cumulativ. Pentru că show-ul televizat de la Brașov n-a fost decît veriga telesportivă a unui lanț mult mai lung.

Povestea exploatării copiilor din România este o istorie cu multe capitole.

 

„De-a lungul timpului, am avut mai multe intervenții la MTS, să se reglementeze aceste gale private de MMA. Să facem cumva ca o federație de profil să le poată aviza, superviza, să se respecte niște reguli, să nu mai ajungem să băgăm minori în «cușcă». Dar nu s-a făcut nimic în acest sens”
Amatto Zaharia, președinte FR Kempo

 

„S-a ajuns la o adevărată nebunie. În dorința de a promova sportivii cît mai repede, de a obține titluri care le-ar aduce și lor notorietate, grade în plus, deci bani, antrenorii și cluburile duc totul la extrem, chiar și în cazul în care luptătorii nu au experiența necesară unei lupte atît de dure”
s
ursă din lumea artelor marțiale

 

„Ca promotor, n-aș fi permis un asemenea meci”

Din 2003, promotorul Eduard Irimia a reușit să dezvolte pînă la nivel internațional două promoții de succes, Local Kombat și Super Kombat. Este vorba despre kickboxing, în ringul de box, un sport extrem de dur, asemănător cu MMA, dar în care nu este permisă lupta la sol. Irimia e direct cînd vine vorba despre meciul celor două minore din gala RXF: „Ca promotor, nu mi se pare deloc în regulă ce s-a petrecut acolo. Nu au ce căuta minori într-o asemenea luptă pe reguli profesioniste! E foarte grav, nu e normal ca un asemenea meci să se dispute fără ca sportivele să aibă protecții, fiindcă oricum este un sport traumatizant pentru corpul lor. Fiind doar un show televizat, nu o competiție sportivă, legal nu ai ce face, însă este un mare risc. Sub 18 ani, nu poți să bagi sportivi în cușca de profesioniști”.

 

„Voi, ziariștii, căutați doar scandal! Delia este o sportivă desăvîrșită, valoroasă. Aceea nu a fost o luptă chiar profesionistă, au avut reguli light, nu erau permise proiectări în cap, lovituri de coate la figură sau de picior cînd adversarul este la pămînt. Dar așa e în România, se încearcă doar să se distrugă lucrurile”
Florin Mînă, antrenorul Deliei Georgescu

 

Tatăl Deliei: „Ea își dorește asta, i-am dat acordul mereu”

Delia Georgescu a împlinit 18 ani pe 22 iunie, la 4 luni după acea luptă. Maia Buzaș nu are încă vîrsta majoratului. Am încercat să vorbim cu părinții celor două fete. A răspuns doar tatăl Deliei, în cazul Maiei lovindu-ne chiar de refuzul sportivei de a fi contactată. Delia are tradiție în familie, Mihai Georgescu fiind boxer în tinerețe, iar unul dintre bunicii ei practicînd lupte. Tatăl sportivei spune că „am emoții de fiecare dată cînd luptă, dar ea își dorește enom să facă asta, muncește în fiecare zi de la 10 ani, e inimoasă. Nu pot s-o opresc. I-am dat mereu acordul să intre în ring. L-am dat și pentru acea luptă de MMA. Niciodată nu participă la vreo competiție fără ca antrenorul ei să-mi ceară acordul”.

 

„N-a fost chiar așa rău cum a părut”

Am reușit să vorbim totuși cu Ionuț Brînză, antrenorul Maiei Buzaș. Acesta este convins că „nu a fost nimic ilegal. Avem acordul părinților, al sportivei, pentru a intra în această gală. A fost o înfrîngere grea, e adevărat. Ea face judo de doi ani, în acest timp a luptat și în kickboxing, dar nu era obișnuită să lupte într-o asemenea atmosferă, cu un public așa de numeros. E un sport dur, nu vii acolo să îți faci unghiile sau să te coafezi. Nu e chiar așa mică. De ce lăudăm alți sportivi care, la vîrste fragede, sînt promovați la seniori și fac performanțe la Campionate Mondiale sau la Olimpiade? S-a întîmplat la box, la lupte. Nu s-a speriat deloc, chiar dacă așa părea. E decisă să lupte în continuare. A fost o înfrîngere care a făcut-o să fie și mai hotărîtă. Da, e adevărat, a primit o bursă pentru acest meci, dar este confidențială”. Surse din anturajul RXF susțin că, în general, bursele sînt de 300-500 de euro pentru fiecare meci.

 

Sebastian Vieru: „A fost o luptă de junioare, fetele aveau experiență”

Promoția RXF a fost inițiată și dezvoltată în România de către Sebastian Vieru, încă din 2012, cînd prima gală a fost organizată în incinta unei discoteci din Brașov. Între timp, fenomenul a luat amploare, ajungîndu-se la 8-10 gale organizate anual în diferite orașe. Sebastian Vieru susține că „lupta celor două fete a fost în deschidere, nu a intrat în programul luptelor profesioniste. Ele aveau experiență, Delia Georgescu e campioană mondială de kickboxing la senioare, Maia Buzaș era foarte bună pe procedeele luptei la sol. A părut că e o luptă inegală, dar nu a fost așa. Ambele erau junioare, la aceeași categorie de greutate. Ghinionul Maiei a fost că n-a reușit să o apuce pe Delia și s-o ducă la sol. Acolo, ea ar fost cea avantajată. Avem acordul părinților, al cluburilor, nu le-a forțat nimeni să lupte. E un vid legislativ în domeniu, de aceea noi nici nu organizăm competiții, ci show-uri televizate. Nu ne constituim în vreo Ligă Profesionistă, nici nu există așa ceva în România, de aceea și problemele cu reglementarea acestor gale. Dar avem propriul regulament, el este cunoscut, avem contracte cu sportivele, semnate de părinți. Nu vi le putem pune la dispoziție pentru că ele conțin și elemente de confidențialitate”.

 

EXPERTIZA UNUI ONG SPECIALIZAT

„Salvați Copiii”: „O astfel de competiție cu minori e în afara legii!”

Dacă legea reglementează „munca periculoasă” cum se poate permite o asemenea situație.

În dorința de a clarifica aspectele legale ale unui asemenea caz, am apelat la George Roman, jurist în cadrul Organizației „Salvați Copiii”.

Deși avem Legea 272/2004 și HG 75/2015 pentru protecția și promovarea drepturilor copiilor, George Roman confirmă că există un vid legislativ în legătură cu o astfel de situație: „Nu există un act normativ strict referitor la astfel de competiții de MMA. Acest sport este însă în plin proces de recunoaștere în România, deci putem spune că orice competiție de MMA, cu atît mai mult una în care sînt implicați și minori, este în afara legii. Organizatorii ar putea fi acuzați de complicitate la săvîrșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate de părinții care au permis implicarea copiilor lor în astfel de activități cu grad ridicat de risc privind viața și integritatea fizică a acestora”.

Conform HG 75 din 4 februarie 2015, privind reglementarea prestării de către minori a activităților remunerate, inclusiv în sport, se precizează că „o condiție absolută este informarea prealabilă a serviciului public de asistență socială prin depunerea unei note de informare, înaintea începerii respectivei activități, că un minor urmează să participe la aceasta”.

„În concluzie, părinții acelor fete ar fi trebuit să anunțe la Direcțiile publice de asistență socială de care aparțin că acestea urmau să lupte într-o asemenea gală”, a completat George Roman.

 

VERIFICÄ‚RI

Direcțiile de asistență socială n-au fost anunțate!

Am verificat dacă au fost depuse astfel de informări la Direcțiile de asistență socială din București (pentru Delia Georgescu), Oradea (Maia Buzaș) sau Brașov (locul de disputare a galei), răspunsul fiind mereu același. „Nu s-a depus nici o informare în acest caz”.


Apoi, HG 75/2015 mai precizează că „una dintre condiții este ca aceste activități să nu se constituie în munci periculoase”.

George Roman a adăugat: „Munci periculoase înseamnă orice situație care poate pune în mod serios în pericol dezvoltarea fizică, psihică sau morală a copilului. Pot fi incluse în această categorie și luptele de MMA, care nu au caracter demonstrativ sau cu limitare de contact, ci presupun provocarea unor dureri greu de suportat sau punerea adversarului într-o situație de pericol fizic care să-l determine să abandoneze”.

 

Amenzi între 1.000 și 8.000 de lei

Abia o dată cu apariția HG 75/2015, legea a mai fost înăsprită pentru astfel de situații. Există mai multe obligații din partea organizatorilor pentru a putea înscrie într-o asemenea gală sportivi minori. Astfel, sînt necesare cartea de identitate a minorului, certificat medical eliberat de un medic pediatru, care să ateste că sportivul poate lua parte la o astfel de activitate, aviz psihologc, în care să se precizeze dacă i s-a explicat copilului, pe măsura gradului său de înțelegere, gradul de risc, avizul medicului de specialitate sportivă.

În plus, explică juristul George Roman, „organizatorii trebuie să pună la dispoziția părinților informații suficiente privind natura activității la care urmează să participe minorii. De asemenea, trebuie să asigure asistența medicală în timpul desfășurării competițiilor. În caz contrar, pot fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 8.000 de lei”.

 

Alte articole recomandate

6 Comentarii

 1. O prezentare excelenta a unei probleme cronicizate in romania, minorul exploatat. Felicitari!

 2. O lupta absolut in regula ! Eduard Irimia, ar fi voit sa organizeze el spectacolul- si NU ‘showl” in romgleza autorilor textului :-).
  In rest, ma plictisesc teribil ONGisti (iubitori de occident) si chiar cunoscu multi dintre ei, care bat campii cu toate nazdravaniile: gen asa zise „minoritati”, ori „drepturile copiilor” s.a. Insa amutesc cand este vorba de AVORTURI (25 MIL in 20 ani, la noi), drepturile romanilor (culmea, majoritari), agresiunea profesorilor de catre copii s.a.m.d.
  PS. Dar cand vine vorba de box, lupte s.a., MULT mai grave (si fara sa se autonumeasca „profesioniste”), de ce n-au idei?

 3. Un articol care cauta doar can-can-ul si senzationalul, bazat pe…. kitsch, manele, prostitutie, promiscuitate. Din pacate pentru acesti autori, s-au facut de ras pentru lipsa de cultura si pentru lipsa de dorinta de a aprofunda un domeniu inainte de a scrie despre el. Exista la nivel international zeci de studii stiintifice, medicale, in urma carora mai multe universitati de prestigiu din intreaga lume au declarant in mod unanim ca MMA-ul este cu mult mai putin periculos si daunator decat boxul, baschetul, fotbalul, chiar si gimnastica. Cele mai dure si riscante patru sporturi din lume au fost declarate ca fiind fotbalul american, hocheiul, baschetul si fotbalul. Daca autorii ar fi dorit o stire bine documentata si corecta, s-ar fi documentat ceva mai bine. Asa, nu au dovedit decat ca in Romania can-can-ul este totul. probabil ca acesti autori ar fi fost cu mult mai multumiti daca acele fete ar fi stat in chiloti la Capatos in emisiune sau atarnate de bratul unui fotbalist.cu bani. Ne-am saturat de acesti pseudo-jurnalisti avizi de scandal si senzational, care considera anormal ca niste fete sa practice sportul intr-un mod organizat in loc sa stea agatate in chiloti de vreo bara in vreo emisiune cu manele.
  RUSINE AUTORILOR!
  FELICITARI FETELOR SI PARINTILOR ACESTORA!

  http://bleacherreport.com/articles/876512-ranking-sports-from-least-to-most-dangerous-including-nfl-nba-nhl-and-soccer

  Publicatii serioase
  THE NEW YORK TIMES
  ” MMA-ul este mai safe decat boxul, hocheiul si fotbalul”
  http://www.nytimes.com/2011/04/02/opinion/02Zinczenko.html?_r=0

  https://www.youtube.com/watch?v=8TWHAwAJaIQ
  (toti copiii din SUA pot concura in MMA fiind mai putin periculos decat multe alte sporturi)

  Studii stiintifice medicale ale unor universitati de prestigiu
  (MMA-ul este mai sigur decat boxul)
  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/uoa-mma110515.php

 4. Buna ziua,

  Va rugam sa nu postati comentarii repetate sub pseudonime diferite si sa folositi un limbaj civilizat. Dupa cum vedeti, comentariile critice sunt permise, dar nu vom tolera ca sectiunea de comentarii sa fie spamata sau dezbaterea sa fie deturnata de vocea unei singure persoane.

  Legat de afirmatiile dumneavoastra, am vrea sa facem cateva precizari. In primul rand, articolul nostru se refera la implicarea unor minori, nu adulti, in MMA, un aspect care nu trebuie pierdut din vedere cand vorbim de siguranta activitatii.

  In al doilea rand, mentionam ca articolul de pe New York Times la care faceti referire este un articol de opinie, care nu vine din redactia publicatiei ci de la ceea ce se numeste un „op-ed contributor”. Studiile la care face referire autorul, adica un anonim „studies show that up to 40 percent of former boxers have symptoms of chronic brain injury” si acel „2006 Johns Hopkins study” care a notat un risc mai redus de traumatism cerebral la MMA comparat cu „alte evenimente care implica lovituri”, dupa cum o recunoaste si autorul, nu demonstreaza decat ca boxul ar putea fi mai periculos decat MMA. Daca „periculos” este masurat numai prin riscul de traumatism cerebral (putem avea definitii diferite a ceea ce constituie „periculos” iar diferite studii pot masura diferite tipuri de leziuni). Acest lucru nu arata ca MMA in sine ar fi sigur (mai ales pentru minori). In plus, autorul nu face nicio referire la vreun studiu legat de hockey sau de fotbal (american), desi mentioneaza aceste sporturi. Iar cuvantul „basketball” nici macar nu apare in articol.

  Mai mult, studiul stiintific la care faceti referire cu linkul de pe eurekalert.org are urmatoarele concluzii: „In ansamblu, incidenta leziunilor in competitorii MMA pare ceva mai mare decat la boxeri, dar luptatorii MMA tind sa sufere mai multe contuzii minore/rani care provoaca vanatai. Boxerii au o probabilitate mai mare de a suferi rani serioase, precum contuzii/traume craniale care implica pierderea cunostintei sau leziuni oculare grave precum dezlipirea de retina. Studiul se gaseste aici: http://journals.lww.com/cjsportsmed/Abstract/publishahead/Combative_Sports_Injuries___An_Edmonton.99628.aspx. Cu alte cuvinte, studiul sugereaza ca MMA expune sportivul la mai multe leziuni dar ca la box leziunile au sanse mai mari sa fie serioase. In plus, nu exista niciun indiciu ca studiul ar include subiecti minori, deci asta nu demonstreaza ca MMA este sigur pentru ei, mai ales fara mai multe elemente de protectie.

 5. Si copiii mei practica un sport de lupta si am fost foarte socat de titlu. Dar citind materialul am constatat ca de fapt faceti atat de mare tevatura pentru…nimic. Din cate inteleg este vorba despre un eveniment care a avut loc in urma cu mai bine de 1 an?!?!?!?! Ce relevanta mai are el astazi, cand cele doua sunt deja majore?! Spuneti ca exista un HG aparut cu doar 5-6 zile inainte de gala respectiva si ca acel faimos HG spune ca pentru a intra in competitii de genul asta trebuie ca minorul sa aiba carte de identitate, aviz medical, aprobare de la parinti, etc….dupa care tot in articol se spune ca aveau toate astea, deci indeplineau cerintele respective. Organizatorul declara ca are avizele medicale, fetele nu erau unele de pe strada ci erau sportive cu state vechi in diverse sporturi de lupta si stiau exact despre ce este vorba in competitia aia, fetele sunt foarte dezinvolte in declaratii dovedind ca nu le exploateaza si abuzeaza nimeni in niciun fel, antrenorii lor confirma ce spun fetele, parintii au declarat ei insisi ca le-au dat acordul, pe video se vede clar ca in sala exista personal medical specializat, pai si atunci nu mai inteleg unde este problema. M-ati mintit si m-ati indus in eroare cu titluri bombastice. Eu cand am citit titlul am crezut ca niste minore au fost furate si bagate cu forta intr-o cusca ca sa se bata impotriva vointei lor. Normal ca am fost oripilat. Dar asa, cand totul s-a petrecut conform vointei lor, conform vointei parintilor lor care si-au dat acordul, avand avizele medicale si personal medical specializat langa ring…..se schimba total situatia. Ei au respectat toate legile inclusiv acel HG aparut cu 5-6 zile inainte iar voi acum nu faceti altceva decat sa aruncati cu noroi in antrenorii si parintii acelor fete acuzandu-i ca-si exploateaza copiii. Deja imi pun intrebari daca mai am voie sa-mi duc copiii la un sport de lupta. Voi sunteti in stare sa veniti sa ma decadeti din drepturi si sa-mi luati copiii pt ca incerc sa ma ocup cat mai bine de educatia lor, fiind alaturi de ei, ducandu-i inclusiv sa practice sportul care le place. Abordarea d-voastra in acest caz este de tip „Barnevernet – Norvegia” pentru ca aveti o abordare foarte supreficiala si incorecta.

 6. Este imoral! Nu poti sa trimiti un minor(deci persoana care nu este inca matura emotional, intelectual, fizic, psihologic) pe un „teren” unde sa fie modelat cumva. El nefiind matur, nu stie sa faca diferenta intre „asta e ok, adta nu”. Este INDOCTRINARE sa trimiti o minte tanara, neexperimentata, lipsita de prejudecati si de o educatie completa sa invete ceva ce acea persoana poate nu ar fi vrut sa invete daca afla ulterior, la maturitate, despre acel lucru.

  In plus, fetele vor deveni femei- ele trebuie sa fie gingase, miloase, cochete, FEMININE. Ar fi avut mari sanse sa se dezvolte sa devina asa daca nu le-ar fi dus altii la INDOCTRINARE. Chiar daca unele dintre ele ar fi ales mai tarsiu in viata sa devina mai dure(se intampla si asa ceva), macar luau aceasta decizie la maturitate(psihologica, emotionala, cu experienta de viata).

Trimite un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
×
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
FIŞIERE COOKIE NECESARE
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
Afisează modulele cookie necesare
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră.