O tânără elevă din Scoția, Martha Payne, cu ajutorul tatăl său și împreună cu lanțul de restaurante Sweetgreen a realizat o serie de comparații între prânzurile servite elevilor în diferite țări ale globului. Analiza postată pe blogul personal în 2015 a scos în evidență faptul că elevii britanici și cei americani servesc cel mai nesănătos prânz!
În aproape toate țările dezvoltate, elevilor li se asigură prânzul la
școală, iar bucătarii au sarcina de a găsi cele mai bune ingrediente din care să facă cele mai potrivite mâncăruri pentru elevi. În vreme ce unele școli se bazează foarte mult pe fructe și pe legume proaspete, în altele, elevilor li se servesc mulți carbohidrați și dulciuri.
Concluzia: în meniurile din Spania, Italia, Ucraina, Grecia și Finlanda, elevii consumă zilnic necesarul de legume și fructe, în timp ce în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, copiii mănâncă alimente bogate în grăsimi și foarte multe dulciuri.
Din păcate, România nu a fost luată în calcul deoarece mai puțin de 1% din unitățile de învățământ au cantină în care elevii pot servi o masă caldă la prânz.
Cum arată meniul din diferite școli ale lumii:
Italia: pește pe pat de rucola, paste cu sos de roșii, salată Caprese, pâine integrală, struguri;
Franța: carne de vită, morcovi, sparanghel, brânză, fructe proaspete;
Finlanda: supă, salată de sfeclă, salată de morcovi, pâine integrală, clătite cu fructe de pădure;
Brazilia: carne de porc, mix de legume, orez cu fasole neagră, salată, pâine, banane coapte;
Coreea de Sud: supă, orez cu legume, legume proaspete, kimchi (amestec de legume cu sos de roșii);
Japonia: supă de fructe de mare, orez cu pește, salată de alge, o băutură;
Grecia: pui cu orez și legume, sarmale în foi de viță, salată de roșii și castraveți, citrice, iaurt cu semințe de rodie;
Spania: mix de orez brun și legume, creveți, gazpacho, ardei gras, o portocală;
SUA: pui în crustă de fulgi de porumb, piure de cartofi, mazăre, compot de fructe, biscuiți cu ciocolată;
Marea Britanie: fasole cu cârnați, porumb fiert, cartof la cuptor, banană și un suc de fructe;
Ucraina: piure cu cârnați, salată de varză, clătită;
Cuba: orez, mâncare de fasole cu vinete pane;
Estonia: orez cu pește și salată de varză roșie, pâine și ciocolată caldă;